wtorek, 15 kwietnia 2014

Podróżowanie od kuchni - Hiszpańska energia na wiosnę


Moją ulubioną książką podróżniczą jest, jak już mówiłam, książka kucharska. Tak właśnie, kucharska. Zapach i smak przenoszą mnie natychmiast w miejsce, z którym je kojarzę. Dziś zapraszam was na bardzo krótką podróż z dyniowatym owocem o nazwie melon. 


Melon nie kojarzy mi się z Polską. Kojarzy mi się z Hiszpanią. Z ciepłem, ze słońcem, z radością. W związku z czym jest idealny na poprawę humoru i dodaje energii. Na wiosnę energia i witaminy chyba każdemu się przydadzą. 
Poza tym, że zdrowo, że smacznie, że lekko... To jeszcze bardzo prosto do wykonania i całkiem ciekawie i efektownie, jeśli się pokusimy o podanie w takiej oto naturalnej, melonowej miseczce. 

Składniki na dwie porcje

1. Melon galia. Nie łatwo kupić w Polsce dobrego melona. Jednak wybierając kierujcie się zapachem, jeśli nie pachnie nie będzie smakował. Jeśli jest popękany u szczytu - to dobrze! Powinien być bardziej dojrzały. 
2. Rukola - dwie porządne garście.
3. 15 dkg sera z niebieską pleśnią - tu już wedle wyboru Lazur jest słony i intensywny w smaku, ale niedrogi. Inny dość powszechnie dostępny to Douce Bleue. Jest bardzo łagodny i bardziej kremowy. 
4. Pestki słonecznika - można uprażyć. 
5. 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego (jeśli lubimy) 

Wykonanie - no, naprawdę dla każdego

1. Melona kroimy na pół i wydrążamy. To, co wyjmiemy kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do miski. 
2. Dodajemy rukolę. 
3. Ser pokrojony w grube plastry rozkruszamy, odrywamy kawałki i wrzucamy do miski. 
4. Wlewamy oliwę wymieszaną z octem balsamicznym. 
5. Przekładamy do melonowych miseczek, posypujemy słonecznikiem i ... SMACZNEGO!


"Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl"

Przepis konkursowy serwisu Gotujmy.pl




4 komentarze:

  1. Mmmmmm.... wygląda pyszniutko! Tęsknię za latem, melonami, arbuzami.... Kojarzą mi się z upalnym dniem w ogrodzie lub właśnie z podróżami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Melona jak do tej pory wykorzystywałam tylko do picia wina we Francji. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. To może nie tylko do picia się jednak nadaje....:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że dzielisz się ze mną swoją opinią! To dla mnie ważne.

Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons